Instagram

Follow Me!

Review

Ce trebuie sa stii daca porti lentile de contact?

August 17, 2018

Din punct de vedere științific, lentilele de contact sunt niște meniscuri plastice, biocompatibile cu structura și țesuturile ochilor, care se aplică pe cornee. În prezent, există o varietate mare de lentile de contact, acestea fiind dispozitive care au rolul de a corecta vederea și sunt acele înlocuitoare perfecte ale ochelarilor, pe care mulți dintre noi nu ne dorim să îi purtăm.

Lentilele de contact au mai multe roluri, mai ales cele de ultimă generație:
rol de corectare a problemelor optice(miopie, hipermetropie etc)
rol de etetizare deoarece schimbă culoarea irisului sau maschează cicatrici
rol terapeutic pentru că uneori sunt folosite pentru a netezi anumite defecte de formă a corneei, sau vindecă defecte epiteliale persistente.

Există mai multe tipuri de lentile de contact, în funție de materialul din care acestea sunt confecționate:
rigide, având ca scop obținerea unei acuități vizuale mult mai bune și o durabilitate mai mare. Sunt recomandate în cazul astigmatismului neregulat sau keratoconusului.
moi, acestea fiind fabricate dintr-un silicon și au ca avantaj faptul că sunt mult mai permeabile la oxigen, sunt ușor de purtat și mai confortabile.

Este recomandat ca în momentul în care vrem să ni le achiziționăm să facem un consult de specialitate pentru a afla cu exactitate ce tip de lentile ni se potrivește mai bine.

Motivele pentru care majoritatea persoanelor preferă să poarte lentile de contact în locul unei perechi de ochelari de vedere sunt variate de la caz la caz, generalitățile fiind:
se pot purta fără probleme atunci când vine vorba de persoane active sportiv
cei care le poartă nu simt greutatea ochelarilor pe nas iar câmpul vizual este mult mai mare
obiectele privite prin lentile de contact au aceeași mărime
pot să corecteze viciul de refractive diferit la cei doi ochi, pentru că în cazul ochelarilor diferența dioptriilor nu poate fi mai mare de 3, iar în cazul lentilelor de contact acest lucru nu impune niciun fel de regulă.

Sunt persoane cărora le este interzis să poarte lentile de contact, dacă au probleme infecțioase sau alergii oculare, dar adesea sunt oameni care nu consultă un specialist și totuși își achiziționează lentile, ajungând în situația în care să aibă dureri, roșeli ce trebuie neapărat tratate, iar purtarea lentilelor să fie strict interzisă.

Ce investigații oftalmologice ar trebui făcute dacă vrei să porți lentile de contact?
măsurarea acuității vizuale
efectuarea unei refractometrii
o evaluare a fluxului lacrimal
biomicroscopie
proba unor lentile de contact.

De asemenea igiena este un factor extrem de important atunci când vine vorba de persoane care poartă lentile de contact. Este extrem de importantă spălarea și dezinfectare mâinilor atunci când manevrăm lentilele. Nu sunt recomandate unghiile lungi și nici un machiaj excesiv, mai ales că trebuie aplicat întotdeauna după aplicarea lentilelor și va fi șters mereu după ce lentilele de contact sunt îndepărtate.
Sunt recomandate soluții speciale atunci când dorim să ne curățăm lentilele și recipiente care sunt confecționate special pentru păstrarea lor.

Cum să previi afecțiunile și complicațiile?

Pentru o utilizare cât mai corectă și sigură a lentilelor de contact, pacientul trebuie să urmeze mai multe reguli, pentru a fi sigur că nu vor exista complicații.

să nu poarte niciodată lentilele mai mult timp decât cel indicat de medicul oftalmolog
să păstreze constantă vizita la medic și să nu sară peste consultații, acesta fiind singurul mod sigur că lentilele nu vor produce complicații.
să nu utilizeze substanțe nerecomandate pentru curățarea lentilor, deoarece acestea pot provoca alergii, infecții și alte afecțiuni oculare.
în cazul fetelor să nu se machieze pe partea interioară a pleoapelor.

Sfaturile de mai sus sunt pentru purtătorii de lentile de contact și pentru buna purtare a acestora. Este recomandat să se consulte întotdeauna specialistul și să nu facă totul după bunul plac deoarece poate suferi ulterior afecțiuni oculare grave.

    Leave a Reply